Podologische
screening bij diabetes

Podologische screening bij diabetes

Diabetes kan ernstige gevolgen hebben voor uw voeten. We spreken dan van een diabetische voet. Het kan het gevoel verminderen in uw voeten, neuropathie genoemd. Het kan de bloedvaten aantasten, angiopathie genoemd. Het kan de beweeglijkheid in uw gewrichten verminderen, limited joined mobility genoemd. Dit in combinatie met andere factoren kan leiden tot overdruk op uw voeten, overmatige eeltplekken, wrijving, met mogelijks een wonde tot gevolg zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Uiteraard willen we dit alles preventief zo goed mogelijk opvolgen. Dit gebeurd twee maal per jaar tijdens een podologische screening.

Hoe verloopt zo een screening?

Tijdens deze screening gaan we de conditie van de huid- en nagels nakijken en behandelen. We gaan het gevoel in uw voeten testen door middel van een monofilament. We controleren de doorbloeding als ook de beweeglijkheid in uw gewrichten. Is er sprake van eelt, hamertenen, klauwtenen kortom zijn er standsafwijkingen? Ook de schoenen worden meegenomen in dit verhaal. Als we alles gescreend hebben kunnen we de nodige adviezen geven en een behandelplan op maat toelichten.

Zit u in een voortraject, zorgtraject of conventie? Dan heeft u recht op 2 tegemoetkomingen per jaar van het RIZIV.

Wat breng je mee?

-Een voorschrift van uw huisarts of specialist om te kunnen genieten van de gedeeltelijke terugbetaling 2 keer per jaar.
-Uw identiteitskaart.

Algemene schoenkenmerken voor diabetisch patiƫnten

Geen naden of draden binnen in de schoen.

Kies voor soepel leer.

Stevig aan de hiel.

kies voor een brede, afgeronde, hoge teenbox.

Koop uw schoenen altijd na de middag, mits je voeten kunnen opzwellen in de loop van de dag.

Pas uw schoenen altijd staand. Als u recht staat zijn uw voeten altijd wat langer dan in zit.

Adres

Ergofeeling Borginsole BVF-BVP