Podologische
screening bij kinderen

Podologische screening bij kinderen

Onze voeten dragen ons hele lichaam. Het is dan ook belangrijk dat we deze goed opvolgen en eventueel bijsturen tijdens het groei proces. Dit om klachten op latere leeftijd te voorkomen of om het kind zorgeloos en pijnloos te laten functioneren of sporten.

De kindervoet is nog volop in ontwikkeling en bestaat grotendeels uit kraakbeen bij de geboorte. Tot de leeftijd van 6 jaar doorstaat het kind nog verschillende fases in de voeten en de benen zoals platvoeten, X-stand of O-stand van de benen. Vanaf de leeftijd van +/- 6 jaar zijn deze fases vaak gestabiliseerd en zou de hiel mooi recht moeten staan. Staat deze te ver naar binnen of naar buiten gekanteld dan kan dit klachten geven hogerop in het lichaam t.h.v. de knie, heup, rug en nek.

Tijdens de groei en ontwikkeling van de kindervoet heeft deze soms extra hulp nodig om klachten op latere leeftijd te vermijden. Dankzij de aanwezige groeischijven in de voeten kunnen we met podologische zolen gaan sturen en de voetstand positief beïnvloeden. Dit om klachten te voorkomen of te verhelpen. Echter is de combinatie van podologische zolen met stevig schoeisel erg belangrijk.

Hoe verloopt zo een screening?

We starten altijd met een grondige anamnese. Tijdens dit vraaggesprek gaan we dieper in op uw hulpvraag. Daarna gaan we aan de hand van klinische testen en biomechanische metingen verdere informatie verzamelen omtrent de hulpvraag. De dynamiek wordt bekeken tijdens een ganganalyse en we gaan dieper in op de schoenen. Als laatste stellen we een behandelplan op maat op.

Wat breng je mee?

Deze info kan je terugvinden op onze Praktisch pagina.

Algemene schoenkenmerken bij kinderen

Wist je dat de slijtage aan een kinderschoen
ons heel veel kan vertellen? 

Schoen

PEUTERS 0 - 2.5jaar (soepel)

Soepel aan de hiel 

Soepele zool in het midden van de schoen 

Soepel aan de tenen

KLEUTERS 3 – 5.5jaar (medium)

Iets steviger aan de hiel 

Soepel in het midden van
 de schoen 

 
Soepel aan de tenen

KINDEREN vanaf 6 jaar (stevig)

Stevig aan de hiel 

Stevig in het midden van
de schoen 

 
Soepel aan de tenen

Neem gerust contact met ons mocht u verdere vragen
 hebben over de screening bij kinderen.

Is je kind jonger dan 6 jaar en maakt u zich zorgen?
 Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Adres

Ergofeeling Borginsole BVF-BVP